Regionalna Izba Gospodarcza w Katowicach zaprasza na konferencję pn. „Edukacja zawodowa w branży hotelarskiej i gastronomicznej – teoria, praktyka, trendy”, organizowaną w ramach projektu „Śląskie. Zawodowcy 2”, współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego + w ramach Programu Fundusze Europejskie dla Śląskiego 2021–2027.

 

Data i miejsce: 12 grudnia 2025 r., godz. 10:00, Zespół Szkół nr 7 w Tychach, ul. Browarowa 1a.

 

O konferencji

Celem projektu „Śląskie. Zawodowcy 2” jest zwiększenie atrakcyjności kształcenia zawodowego w województwie śląskim poprzez lepsze dopasowanie oferty edukacyjnej do zmieniających się warunków rynku pracy. Podczas konferencji zaprezentowane zostaną korzyści płynące z realizacji projektu oraz możliwości współpracy między szkołami, pracodawcami i samorządami.

 

Spotkanie poprowadzi Tomasz Gawlak — Regionalny Specjalista ds. sieci współpracy w ramach projektu „Śląskie. Zawodowcy 2”.

 

Do kogo kierujemy zaproszenie

Konferencja skierowana jest do kadry kierowniczej szkół, nauczycieli przedmiotów zawodowych, doradców zawodowych, szkolnych specjalistów ds. wsparcia uczniów, pracodawców oraz przedstawicieli władz samorządowych oraz instytucji otoczenia biznesu. Celem jest wypracowanie trwałych mechanizmów współpracy między edukacją zawodową a lokalnym rynkiem pracy.

 

Ramowa agenda spotkania przedstawia się następująco:
10.00-10.15 Powitanie uczestników wydarzenia  

Joanna Żebrowska – Dyrektor Zespołu Szkół nr 7 w Tychach,

Aleksandra Wanat – Wiceprezes RIG w Katowicach, Ekspert ds. sieci regionalnych w ramach projektu „Śląskie. Zawodowcy 2”.

10.15-11.00 Przedstawienie korzyści płynących z realizacji projektu „Śląskie Zawodowcy 2”

Tomasz Gawlak – Regionalny Specjalista ds. sieci współpracy w ramach projektu „Śląskie. Zawodowcy 2”,

Mariola Rakowska – Specjalista ds. wsparcia uczniów w zakresie zdobycia kompetencji zawodowych.

–        Wprowadzenie do projektu – główne cele i działania;

–        Prezentacja efektów i korzyści projektu dla szkoły i uczniów;

–        Wystąpienie Gościa Specjalnego – Jakuba Tomaszczyka, zwycięzcę 11 Edycji Programu MasterChef;

–        Wystąpienia uczniów biorących udział w projekcie – relacje z praktyk, pokaz multimedialny z przebiegu projektu;

–        Krótki program artystyczny.

11.00-11.20 Przerwa kawowa i networking
11.20-13.00 Panel i wykład

Tomasz Gawlak/Mariola Rakowska/Ewa Cetnar – Tkaczyk

Nazwa panelu: Edukacja zawodowa w branży hotelarskiej i gastronomicznej – teoria, praktyka, trendy – ma łączyć głos przedsiębiorców, uczniów, ekspertów.  Celem panelu jest zidentyfikowanie i omówienie praktycznych rozwiązań zwiększających atrakcyjność kształcenia zawodowego w branży hotelarskiej i gastronomicznej w województwie śląskim, uwzględniając głos przedsiębiorców, uczniów i ekspertów oraz potrzeby rynku pracy

 

Ewa Cetnar – Tkaczyk (PUP Tychy)

Temat wykładu: „Zawód – o tym, jak praca staje się częścią nas”.

13.00- 13.10 Zakończenie wydarzenia

 

 

Udział i rejestracja

Prosimy o potwierdzenie udziału w spotkaniu do 5 grudnia 2025r. na adres: gawlak.tomasz@gmail.com (kontakt: Tomasz Gawlak — Regionalny Specjalista ds. sieci współpracy w ramach projektu „Śląskie. Zawodowcy 2”).

Najnowsze