Regionalna Izba Gospodarcza w Katowicach
partner w biznesie

Odkryj dofinansowanie posiłków

Dofinansowanie posiłków pracowników to jedyne świadczenie, które pozwala oszczędzać na ZUS. Równocześnie blisko 86% badanych pracowników twierdzi, że karta lunchowa od szefa, poprawia atmosferę w pracy.


Statystyczny pracownik spędza w pracy średnio 44 godziny tygodniowo. Oznacza to, że w pracy spędzamy znaczną część aktywnego życia. W praktyce przebywamy w niej niemal cały dzień. Równocześnie blisko czterech na dziesięciu pracowników nie je regularnych posiłków w pracy. Z tego 80% dlatego, że brak im na to czasu, pieniędzy lub dlatego, że nie ma gdzie zjeść.


Tymczasem regularne odżywianie się - co jest bezdyskusyjne - ma niezwykle istotne znaczenie. Przede wszystkim ma wpływ na zdrowie. Regularne odżywianie oraz zdrowa, zbilansowana dieta zapewniają nam zdrowie i dobre samopoczucie. U osób, które nie dbają o właściwe odżywianie w ciągu dnia szybko pojawiają się takie dolegliwości jak: zmęczenie, problemy ze skupieniem, drażliwość, czy zwyczajnie zły nastrój.

 

 posiłek 1


Właściwe żywienie kluczem do zdrowia


O tym, że ze zdrowiem pracowników nie jest najlepiej świadczyć mogą dane dotyczące absencji chorobowych. Z danych GUS wynika, że na zwolnieniach lekarskich pracownicy spędzają około 230 mln dni (blisko 18% z powodu dolegliwości związanych ze złym stanem psychicznym). ZUS i firmy kosztuje to ok. 17 mld zł rocznie. Ale wzrost absencji chorobowej to nie jedyny powód, dla którego warto pochylić się nad problemem właściwego odżywiania pracowników. Drugi związany jest ze spadkiem atmosfery w firmie, co ma proste przełożenie na spadek wydajności i kreatywności zatrudnionych.

Pracownicy lubią darmowe posiłki


Tymczasem pracodawcy mają dziś do dyspozycji wiele narzędzi, które pozwalają tym problemom zaradzić. Przede wszystkim w postaci odpowiednio dobranych narzędzi pozapłacowego gratyfikowania pracowników. Z badań wynika, że ośmiu na dziesięciu pracowników jest przekonanych, że takie świadczenia poprawiają firmowe życie. Szczególnie w przypadku świadczeń związanych z promowaniem idei zdrowego życia oraz programów wellbeing.


Ciekawe są przy tym wyniki badania przeprowadzonego w ubiegłym roku przez EDENRED IPSOS. Wynika z nich, że aż 35% ankietowanych pracowników uważa, że ich pracodawcy powinni dofinansowywać posiłki w przedziale 400-600 zł miesięcznie. Twierdząc przy tym, że takie świadczenie udowadnia, że pracodawca rzeczywiście się o nich troszczy.

Karty lunchowe najwygodniejsze


W takiej sytuacji jednym z najbardziej pożądanych przez pracowników świadczeń pozapłacowych są karty lunchowe.

Przede wszystkim z uwagi na elastyczność. To pracownik wybiera bowiem na jaki posiłek w ramach przyznanych środków chce się zdecydować. Co ważne, z przytoczonych już badań wynika, że aż 86% pracowników uważa, że takie świadczenia poprawiają atmosferę w firmie, a blisko 80%, że poprawia konkurencyjność firmy i wpływa na atrakcyjność pracodawcy. Ponad połowa jest zaś przekonana, że mają one wpływ na wzrost motywacji pracowników.


Dlatego wiele firm chętnie korzysta dziś z kart lunchowych. Szczególnie, że taki benefit jest łatwy do wdrożenia. Wystarczy proste wręczenie karty, co ogranicza nakłady organizacyjne i administracyjne. Równocześnie korzystając z kart lunchowych Edenred, pracodawca ma pełną kontrolę zarówno nad przyznanymi poszczególnym pracownikom (lub ich grupom) kwotami, jak i sposobem ich wykorzystania. Pracownicy zyskują zaś swobodę w wyborze rodzaju posiłków, które mogą kupić bezpośrednio w punkcie gastronomicznym, zamówić z dostawą lub zwyczajnie zamówić przez internet. Istotne jest także to, że niewykorzystane środki nie przepadają, lecz przechodzą na kolejne miesiące. Karty pozwalają także oszczędzać, zarówno dzięki korzystaniu ze specjalnych zniżek, jak i dzięki dostępowi do specjalnej platformy oszczędnościowej.



Firma oszczędza na ZUS


Z punktu widzenia pracodawców dofinansowanie posiłków pracowników ma więc wiele zalet. Trzeba przy tym pamiętać, że poza już wymienionymi, ma jeszcze jedną istotną korzyść. Pozwala bowiem na obniżenie obciążeń fiskalnych przedsiębiorstwa. Wartość środków przekazanych na karcie żywieniowej (lunchowej) jest wolna od składek ZUS do wysokości 190 zł miesięcznie. A to oznacza, że na każdym pracowniku firma może zaoszczędzić 462 zł (oszczędza też pracownik, dla którego jest to 289 zł w stosunku rocznym). Jedyny warunek, to by środki z karty były wydawane jedynie na posiłki. A właściwą weryfikację tego, czy tak się dzieje zapewniają nowoczesne, przedpłacone karty lunchowe Edenred, które pozwalają nie tylko na łatwe administrowanie nimi, ale także weryfikację sposobu ich wykorzystania.

W razie jakichkolwiek pytan zapraszamy do kontaktu:


Katarzyna Gawron
Marketing Manager Edenred Polska
Kartylunch.edenred.pl

 eden-r-1

eden-r-4-4-

eden-r-3

eden-r-4

 

Zachęcamy do stworzenia zdrowej i silnej załogi w miejscy pracy - więcej informacji na temat świadczenia Kart Lunch znajdują się tutajWięcej informacji

 

Zdrową i silną drużynę

kwiecień 2019
P W Ś C Pt S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

rodo menu joomla
kalendarium
strefa członkowska
strefa eksperta

projekty unijne

 

 kongres logo-01

Laury Umiejętności i Kompetencji

stawiamynajakosc